De Overlevenden

  • museumcafé
  • lezing

Over

Naar schatting 315.000 van de 355.000 gemobiliseerde Belgische soldaten overleefden de Eerste Wereldoorlog. Na meer dan vier jaar oorlogsgeweld konden ze eind 1918 eindelijk naar huis terugkeren. De Overlevenden brengt het bijzondere politieke verhaal van deze teruggekeerde soldaten en schetst hoe de oorlog hun leven voorgoed veranderde. De oud-strijders zouden immers geen genoegen nemen met een eenvoudige terugkeer naar hun vooroorlogse bestaan. Ze waren ervan overtuigd dat ze vanwege hun oorlogsinspanning erkenning verdienden en dat ze een belangrijke, nieuwe rol te spelen hadden in de Belgische samenleving. Als overlevenden voelden de oud-strijders ook een morele verplichting ten aanzien van hun gevallen kameraden. Van bij hun terugkeer zouden de oud-strijders zich als een bijzonder aanwezige en strijdlustige groep ontpoppen, die bij het Belgische establishment zowel in de dorps- als in de Wetstraat regelmatig voor kopzorgen zorgde. De geschiedenis van hun gevecht tussen beide wereldoorlogen bleef tot nu toe grotendeels ongeschreven. In dit boek wordt de strijd van de Belgische oud-strijders voor erkenning van hun rechten, sociale vaardigheid en bescherming van hun vaderland weer tot leven gewekt.

De Overlevenden
De Belgische Oudstrijders tijdens het Interbellum

Auteurs

Martin Schoups is historicus en als FWO-aspirant verbonden aan de Universiiiet van Gent (Onderzoeksgroep Sociale Geschiedenis na 1750). Hij publiceerde onder andere over de Belgische voedselpolitiek na de Eerste Wereldoorlog. Voor zijn proefschrift onderzoekt Schoups de straatmanifestaties van stedelingen tegen de achtergrond van de democratisering in de periode van 1880 tot 1940 

Antoon Vrints is hoofddocent geschiedenis aan de Universiteit Gent (Onderzoekgroep Sociale Gescheidenis na 1750). Hij publiceert over de sociale geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog en over conflictregulering in langetermijnperspectief. Vrint is de auteur van Het theater van de straat. Publiek geweld in Antwerpen tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw (2011) en met Maarten Van Ginderachter en Koen Aerts schreef hij Het land dat nooit was. Een tegenfeitelijke geschiedenis van België (2014)

op donderdag 25 april
om 19u
in het Museumcafé